Een stukje uitleg over keramiek:
Keramiek komt van het Griekse woord “Keramos”en betekent aardewerk vat. De keramiek voorwerpen worden gemaakt van klei. De voorwerpen die van deze klei gemaakt worden, moeten voor het gebruik gebakken worden.
Er bestaan verschillende soorten klei. Zo is er klei voor aardewerk of steengoed in zowel fijne, middel als ook grove chamotte verkrijgbaar. Chamotte zijn fijngemalen korrels in de klei en deze zorgt voor extra stevigheid. Klei met fijne chamotte (kleine korrels dus) is uitermate geschikt voor handgevormd keramisch werk.
Nadat de klei verwerkt is, moet deze eerst drogen aan de lucht. Dit duurt toch wel zo’n 2 weken. Bij grotere werkstukken zelfs nog langer. Daarna kan het werkstuk gebakken worden in de oven. Het meeste werk wordt gebakken op een temperatuur van 1040 graden Celsius. Deze temperatuur kan ingesteld worden voor zowel het biscuitdeeg ( dit is het werk dat in eerste instantie aan de lucht gedroogd is) als ook voor het glazuurwerk.
Werkstukken die geschikt moeten zijn voor buiten, worden op een warmere temperatuur gebakken, namelijk 1240 graden Celsius. Dit noemen we steenhard bakken.